Senin, 18 Juni 2012

BAGANTI KISAH!

Sayang kalau ini tidak di abadikan maka ini akan sia sia dan tak akan bisa dikenang lagi… Maka kutuliskan saja. Pas ba ilang karumah Bapak QZ, sidin bakisah. Ada urang badua dalam mutur, nang saikung supir, nang sikungnya lagi angguta DPR. Angguta DPR: “kayapa kabar neh? Supir: “ baik haja pang! Angguta DPR: “bini ikam pang kayapa? Supir: “aku katuju banar wan biniku ni, salain inya pangartian, bisa nggurus duit,ngurus anak, bisa bamasak wan pintar jua di ranjang”. Angguta DPR:”ohhhh… bagus itu”. Supir:”pian pang kayapa jua wan bini? Angguta DPR:” sama haja. Aku gin katuju jua wan biniku. 1.pangartian 2.bisa ngurus duit 3.bisa ngurus anak 4.bisa masak 5.pintar jua di ranjang. Supir:” bagus banar mun nang kaya itu? Angguta DPR: “ bagus Apanya? Supir:”haw…kanapa? Angguta DPR:” kalau ikam Cuma sikung haja kadapapa, aku nih Balima tahulah? Wkakakakakakaka….badarau kami tatawaan. Mandangar sidin bakisah nang kayaitu balalu kaluar ai jua kisah nang parnah ku baca, hehehehe...... Kayapa kisahnya jer sidin. Maungkai ai jua. Rahat utuh mangatuk lawang si acil. Tok…tok…tok… Acil mambukai lawang Utuh batakun” pian harat lah main di ranjang? Dagui….si utuh langsung di kancingi lawang. Isuk arinya utuh kaya itu jua batakun. “pian haratlah main di ranjang? Mandagui pulang lawang di kancingi acil. “ mauk jua si utuh ni, maka kaka itu haja tatakunan, sakali lagi ku timpas tu pang! Si acil gagarunum sambil bapadah wan nang laki. Isuk arinya dating pulang utuh ni batakun kayaitu pulang. “ pian haratlah main di ranjang? “ harat ai” acil manyahut sambil bakacak pinggang. “ mun kayaitu, layani laki ikam tu baik baik, jangan handak ma anu biniku haja! Langsung acil badadas ka balakang manyasahi laki nang di dalam rumah, nang laki mancicing bukah kada karuan. Badarau pulang tatawaan kami. Sidin mambalas juwa kisah tadi. Kisah urang kita nang manaiki kuda. Rahat bajalan kanapakah kuda ni tasipak lampu aladin. Kaluar ai jin nya….mambarii tiga permintaan. 1.handak bajanggut kaya urang arab. 2.handak gagah kaya kuda 3.handak ganal kaya ampunnya kuda. Lalu di kabulakan ulih jin tadi. Imbah sampai di rumah, pariksa ai. Janggut, kaya urang arab juwa, gagah kaya kuda juwa. Tapi imbah mamariksa nang katiga. “jiiiiinnnnn. Kanapa ampunku gepeh? Sakali di salidiki, harau kuda nang di naiki tadi kuda bini? Madai haja. Manyambung pulang sidin wan kisah nang katiga. Lalakian panabang kayu mambawa kapak rahat handak ma ambil banyu di sumur. Kapaknya tagugur. Kabalujuran ada urang halus nang ma ambilakan. “ ini nah kapak ikam! “ lain, kapak amas tu lain ampunku”. Di ambilakan urang halus pulang. “ ini nah kapak ikam! “ lain juwa, itu lain ampunku. Diambilakan urang halus pulang kapak nag bujur. “ini nah kapak ikam! “ ya ai”. Jar urang halus tadi. “karana ikam jujur, maka ku bariakan katitiganya. Himung banar lalakian tadi. Isuk harinya lalu bada laki bini ai batabang kayu. Rupanya kanapakah jua. Nang bini tacabur kasungai hanyut. Kabalujuran jua urang halus tadi manulungi. “ ini nah bini ikam! (mirip Angelina jole) “ I ih , iya ai”. Urang halus tadi bingung, saharusnya manulak, ini kanapa kada? “ kanapa ikam I ihakan? “mun aku jujur, maka aku dapat tiga bini, kada sanggup aku? Wkakakakakakakak….badarauan pulang. Kada nyaman jua aku ni kada mambalas kisah sidin. Ku ungkai jua. Maling ka rumah janda. Pas di rumah janda maling ba aksi, apa ja di ambil. Imbah sudah handak ba angkut ta itihi janda nang lagi guring tasingkai, lalu baliur ai. Ma ambil kalading mangacak ka gulu sambil ma ancam. “nyawa atau nyaman? Mau kada mau ai si janda ba ucap. “nya nyaman”. Tau surang haja tu lanjutannya. Imbah tuntung maling tadi bagagas basisimpun ma angkut barang. Pas handak baluncat, di tariknya ulih janda tadi. “mau kemana? “Pulang! “Pulang atau Ulang! Mau kada mau Maling tadi Ma asai. Huahahahahahahahahaha….. Sekedar menyimpan kisah banarai. salam blogger.

37 komentar:

  1. Terima kasih untuk tipsnya, saya mau coba semoga juga.

    BalasHapus
  2. Saya cari dibeberapa website dan dapat tipsnya di website ini, terima kasih, mau dicoba oleh saya.

    BalasHapus
  3. Amazing artikel…. Semoga saya bisa praktekan tipsnya dan berhasil

    BalasHapus
  4. Terima Kasih, Tulisan yang sangat membantu. Salam Sukses!

    BalasHapus
  5. Terima Kasih, Tulisan yang sangat membantu. Salam Sukses!

    BalasHapus
  6. Terima kasih atas pencerahannya, tulisannya menarik juga. Saya akan coba

    BalasHapus
  7. aku paling senang dengan semua pengetahuan ini, terima kasih sudah berbagi ilmu

    BalasHapus
  8. Setelah membaca Info dan Artikel, saya jadi ingin mencoba. Salam Sukses

    BalasHapus
  9. Terima kasih atas Artikel dan Info yang selalu menambah wawasan.semoga sukses

    BalasHapus
  10. Menarik, sangat Menarik Artikel dan Tipsnya. boleh dicoba. salam sukses

    BalasHapus
  11. Cemerlang Postingan dan Infonya.boleh dicoba. ditunggu info berikutnya. Terimaksih

    BalasHapus
  12. Artikel yang sangat Innovatif dan banyak Tipsnya. jadi ingin coba. semoga berhasil

    BalasHapus
  13. Tulisan dan Tipsnya sangat bermanfaat dan Infomatif. wajib dicoba. sukses selalu.

    BalasHapus
  14. Tips yang cerdas cuma di Wibesite ini banyak kumpulan Artikel bagus. harus dicoba. salam sukses

    BalasHapus
  15. Amazing artikel, Infonya bagus banyak mengandung Tips dan Pesan yang bermutu. salam sukses

    BalasHapus
  16. Terimakasih Tulisan dan Info yang bermanfaat. wajib dicoba. salam sukses selalu.

    BalasHapus
  17. Tips dan Info menarik, boleh dicoba, Semoga berhasil

    BalasHapus
  18. Setelah membuka Wibesite ini, saya menemukan Artikel yang Amazing dan infonya boleh dicoba. Sukses selalu

    BalasHapus
  19. hmmmm....terimakasih sekali atas kunjungan anda.

    salam blogger.

    BalasHapus
  20. thanks 4 ur time thanks 4 ur post this is very nice share

    BalasHapus
  21. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Pikiran yang positiv dan tindakan yang positiv akan membawamu pada hasil yang positiv.,.
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    BalasHapus
  22. Huih... beganti kesah pulang lah kesahnya... hihihi
    Salam ja nah gasan amang baburinix, met menjalankan ibadah puasa

    BalasHapus
    Balasan
    1. hehehehe....dimana jua wayah ini?

      Hapus
  23. salam persahabatan ya...semangat slalu

    BalasHapus
  24. sukses terus buat blognya kawan.. hehehe

    BalasHapus
  25. kunjungan perdana, salam blogger.

    BalasHapus
  26. makasih gan buat informasinya semoga bermanfaat buat kita semua salam kenal aja dari aku

    BalasHapus
  27. artikel yang sangat bagus sob sukses selalu ya

    BalasHapus
  28. terimakasih banyak atas informasinya sangat bermanfaat buat saya pribadi

    BalasHapus
  29. Thank you so much for the very useful information for me

    BalasHapus
  30. Terima kasih atas Artikel dan Info yang selalu menambah wawasan.semoga sukses

    BalasHapus
  31. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Pikiran yang positiv dan tindakan yang positiv akan membawamu pada hasil yang positiv.,.
    ditunggu kunjungan baliknya gan .

    BalasHapus
  32. kunjungan perdana, salam blogger.

    BalasHapus

TERIMAKASIH JIKA ANDA SUKA BERKOMENTAR!